בשלב הזה זה כבר בטוח להניח כי גוגל ופייסבוק בדרכן להתחיל בקרוב מאוד לפעול בסין, בנוסף גם די בטוח לומר שהן הולכות לעשות זאת בעזרתן של שתי חברות הענק הסיניות עליבאבא וטנסנט.
כבר בתחילת אוגוסט דווח בתקשורת שגוגל מתכננת להשיק גרסה של מנוע החיפוש שלה שתעמוד בתקן הסיני של צנזורה ברשת, לפי הדיווחים השונים שדלפו מהחברה, פרויקט "דרקון מעופף" (Dragonfly) התחיל לקרום עור וגידים כבר בשנה שעברה והואץ בדצמבר 2017 לאחר פגישה של מנכ"ל גוגל סונדאר פיצ'אי עם בכירים בממשל הסיני, למרות שעד כה עדיין נשמעים הכחשות מצד שני הצדדים אודות האפשרות לכניסתה של החברה לשוק המקומי, ניתן להניח בצורה סבירה כי הדבר עומד להתרחש בעתיד הנראה לעין.
הקשר עם טנסנט
זו לא הפעם הראשונה שגוגל מנסה את מזלה בשוק הסיני. לפני עוד פחות מעשר שנים הייתה גוגל החברה הדומיננטית בסין בתחום החיפוש ברשת, אך לאחר שורה של עימותים עם הממשלה והרגולציה הסינית בנוגע לסוגיות של מידע ופרטיות ואירועי תקיפות סייבר לא ברורות על שרתי החברה בסין, גרמו לכך כי גוגל החליטה לנטוש את הרפובליקה העממית של סין, מאז שמרה החברה על נוכחות מינימלית במדינה למרות ניסיונות שונים לחזור לפעילות שעד כה לא צלחו במיוחד.
לגבי הניסיון הנוכחי, ישנה סיבה טובה להאמין כי גוגל עושה אותו יחד עם שיתוף פעולה של ענקית התקשורת הסינית טנסנט (Tencent) ולמרות שעדיין מדובר בספקולציה ניתן להניח בצורה סבירה על התקרבות משמעותית בין שתי ענקיות האינטרנט.
טנסנט היא חברה תקשורת ומדיה סינית שמפעילה בין היתר את תוכנת שיתוף המסרים וייצאט הפופולארית מאוד בקרב משתמשים סינים רבים שמבחינות רבות מקביל לגרסה הסינית לוואטצפ המוכר לנו במערב אך למעשה מכיל הרבה יותר אפשרויות שהמעניינות שבהן היא היכולת לשלם ולהעביר כסף דרך הטלפון הנייד בין המשתמשים בשירות בצורה קלה ומהירה.
בין הסימנים להתקרבות ניתן למנות מספר צעדים לדוגמא רק בינואר השנה אלפבית חברת האם של גוגל וטנסנט הודיעו על שיתוף פעולה טכנולוגי בעתיד, דבר שיכול להעיד על שיתוף פעולה אסטרטגי גדול יותר בהמשך.
בנוסף בתחילת השנה גוגל פתחה משרדים בעיר שנזן, שזו העיר שבה ממוקם המטה המרכזי של טנסנט. כמו כן ביוני, גוגל הכריזה על השקעה של 550 מיליון דולר בחברת הקמעונות הסינית JD, חברה שגם בה טנסנט מחזיקה מניות רבות ונחשבת לזרוע המשמעותית של החברה בעולם המסחר המקוון.
כמו כן ישנם דיווחים כי גוגל מפתחת אפליקציית חדשות לשוק הסיני בלבד, עניין זה משמעותי במיוחד מפני שכרגע אפליקציית החדשות הפופולארית ביותר בסין היא אפליקציה בשם גינרי טאוטאיו (Jinri Toutiao) שנשלטת ע"י חברת ביט דאנס (Bytedance) שלאחרונה הסתכסכה עם טנסנט באופן פומבי. חוזקה של ביט דאנס הוא בהמלצות הקריאה שלה למשתמשים, דבר שגוגל עושה כידוע בצורה טובה ולכן יכולה לעזור לטנסנט לנצח בקרב זה.
אבל מעבר לכל הספקולציות הללו ישנה העבודה הפשוטה ששתי החברות מתאימות מאוד אחת לשנייה מבחינה אסטרטגית שכן לאורך השנים גוגל ניסתה ליצור רשת חברתית אך ללא הצלחה יתרה ומאידך טנסנט מעולה בדיוק בהיבט זה ומתקשה בכל הקשור למנועי חיפוש ברשת. כעת יחד עם ניסיונות התפשטות גלובליים של טנסנט, אין מתאים יותר מלשתף פעולה עם החברה שפחות או יותר שולטת באינטרנט בעולם המערבי.
ומה עם פייסבוק ועליבאבא?
פייסבוק, בדומה לגוגל גם היא כרגע עדיין אסורה לשימוש בסין וממש כמוה מחפשת את הדרך לחזור לפעול במדינה ולכן נראה שגם היא מחפשת שותף אסטרטגי סיני שיוכל לסייע.
ביולי האחרון דווח ברשתות הסיניות על כך שפייסבוק ניסתה לרשום חברת בת בסין, אך מה שמעניין במיוחד היה מיקום החברה בעיר האנגג'ואו, בה ממוקם המטה המרכזי של ענקית המסחר הסינית- עליבאבא, יריבה ותיקה ומרה של טנסנט.
למרות שישנה היסטוריה קצרה הרבה יותר בשיתוף הפעולה בין שתי החברות, עדיין ישנו היגיון רב בשיתוף הפעולה בינן, שכן שיתוף פעולה זה יכול לנטרל את הצעדים של יריבותיהן ולתת לכל אחת יתרונות משלימים. פייסבוק זקוקה לשותף סיני משמעותי שהרוויח את האמון של השלטון המרכזי והמפלגה הקומוניסטית הסינית ואילו עליבאבא מצידה למרות כל עושרה הכלכלי וגודלה העצום לא הצליחה להתברג היטב בעולם הרשתות החברתיות, שם טנסנט הייתה יריבה חזקה ומרכזית.
יחד עם ההתרחבות הגלובלית של עליבאבא, שיתוף פעולה עם חברה כמו פייסבוק בעלת מיליוני משתמשים מסביב לעולם יכול בהחלט להגדיל את אפשרויות המסחר המקוון של עליבאבא ואף לסייע לה למכור את שירותי הענן שלה למשתמשים במערב.
אז מה צופן העתיד?
זה עדיין מוקדם מידי לחזות מה יקרה בהמשך אבל דבר אחד ניתן בוודאות לומר והוא שגוגל ופייסבוק מאוד רציניות לגבי הכניסה לשוק הסיני וכמובן שבצדק.
השאלה היחידה היא מה יהיה טיב שיתוף הפעולה שנראה בין החברות השונות שכן העקרונות המרכזים של גוגל ופייסבוק שונים מאוד מאלו הפועלים האינטרנט הסיני.
נראה ששתי החברות יצטרכו לסגל לעצמן שינויים רבים ופשרות לא מעטות על מנת להתקיים לצד השותפות הסיניות, הן עשויות בהחלט גם להצליח בכך או שבעצם מדובר בחיבור שדומה יותר לשילוב בין שמן ומים? רק הזמן יגיד.
פורסם לראשונה ב technode.
תרגום: שחף שב ארצה.
📷
Comments